Sjaak van der Velden

Eigengereid Historicus, gepensioneerd maar nog niet in ruste

Wat heb ik geschreven?

Tussen 1994 en 2000 werkte ik in mijn vrije tijd aan een proefschrift over stakingen in Nederland. Na verschijning ben ik de bouw uit gegaan. Daarna schreef ik 25 boeken, honderden artikelen, gaf ik tientallen lezingen en vele tientallen interviews voor radio, tv, kranten en tijdschriften. Op de site van het IISG waaraan ik ben verbonden, staat mijn gehele productie vermeld (http://socialhistory.org/en/staff/sjaak-van-der-velden). Hier een enkel voorbeeld van mijn werk.


Daarnaast schreef ik in 2021 een boekje naar aanleiding van mijn belevenissen tijdens de Covid-19 pandemie. In oktober 2020 meldde ik me bij het Alrijne ziekenhuis in Liederdorp en begin februari keerde ik pas weer thuis. Deze vier maanden afhankelijkheid van de zorg maakten me duidelijk dat er daar hard wordt gewerkt, met passie, inzet en liefde. Samen met de duizenden reacties van vrienden op facebook sleepten de zorgmedewerkers mij door deze duistere periode heen. Het was echter ook een tijd van geregeld humor en terugblikken op mijn leven.

Het boekje dat aanleiding was voor uitgebreide bespiegelingen in de pars, lokaal en nationaal, is inmiddels uitverkocht. Via mijn emailadres kunt u de pdf of ePub aanvragen.


een van mijn laatste publicaties is een hoofdstuk in een internationaal boek over de scheepsbouw (zie hiernaast de link)

Historical Dictionary of Organized Labor

Een encyclopedisch overzicht van de geschiedenis van de internationale vakbeweging. De vorige edities geschreven met mijn Australische collega James Docherty, maar begin 2021 verscheen er een onder eigen naam.